Powerbank nedir, ne işe yarar
Powerbank, Özellikle akıllı cep telefonları ve tabletler başta olmak üzere, mp3 player,fotoğraf makinası vb bir çok şarj edilebilen elektronik cihazı şarj etmenize olanak sağlayan küçük boyutlu şarj cihazıdır.
Powerbank ile cep telefonu ya da tabletin arkasındaki batarya arasında pek bir fark bulunmamaktadır. Sonuç olarak ikisi de batarya. Powerbank’in görevi, üzerindeki çıkışlarla, şarjı azalan mobil cihazınıza ek güç takviyesi yapmak.
Powerbank modelleri günümüzün en popüler aksesuarları. Her firmadan farklı kapasitelere sahip, onlarca hatta yüzlerce farklı özelliğe sahip powerbank seçenekleri var. Peki nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte makalemizin yavaş yavaş gerçek konusuna geçelim.
Powerbank Nedir? Nelere Dikkat Etmeliyiz?
7’den 70’e herkesin ortak derdi olan şarj sorununa en pratik ve gerçekçi çözüm olan powerbank rehberiyle karşınızdayız. Powerbank nedir? Powerbank satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Dilerseniz yazımızın başında biraz sorunun kaynağına irdeleyelim.
Powerbank nedir? Neden bu kadar çok önemli?
Çok değil 10 – 15 sene geriye gittiğimizde, taşınabilir bilgisayarlarda kablosuz ağ desteği yoktu, yani yeni yeni çıkıyordu. Taşınabilir bilgisayarları bile kablolara bağımlı bir şekilde kullanıyorduk.
Teknoloji son 15 senede çok ciddi bir ivme yakaladı ve gelişti. Eskiden hayal olan şeylerin çok daha ötesindeki gerçeklerle yaşıyoruz. Bu kadar ilerleyen teknolojinin hala yeterli çözümler sunmadığı alanlar da var. Bunların başında batarya teknolojileri geliyor.
Batarya teknolojileri çok gelişmediği sürece, mobil cihazlarımızı yoğun kullanıyorsak, dışarıda da şarj etmemiz için powerbank gerçeğine alışmamız gerekiyor.
Bu yazımızda powerbank satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini, en detaylı şekilde sizlerle paylaştık. Ayrıca aşağıdaki linkten en güncel powerbank modellerine bakabilir, ve satın alabilirsiniz.
Ne kadar büyük, o kadar iyi!
Batarya teknolojisi hala çok ilkel bir şekilde yani doğru orantıyla ilerliyor. Bataryanın mAh değeri ne kadar yüksekse, o kadar pil ömrü sunmakta.
Bataryanın yüksek mAh değeri sunması ise daha fazla alan, ağırlık ve kalınlık anlamına geliyor.
Elektrikli otomobillerin, insansız hava araçlarının bile önündeki en büyük engel günümüz batarya teknolojileri. Çünkü otomobillerin menzilini artırabilmek için, bataryaları çok daha büyük ve ağır hale getirmek gerekiyor, bu sefer aracın yakıt sarfiyatı daha çok artıyor ve ortaya bir kısır döngü çıkıyor. İşte telefonlarda da durum bu.
Bataryaları tanıyalım.
Hep mAh kısaltmasını kullanıyoruz. Nedir peki bu mAh?
Miliamper / saat olarak kullanılan bu terim, saatte kaç mili amper depolayabildiğini ve cihaza verebildiğini gösterir. Ama hatırlatmakta fayda var. Amper – saat bir enerji birimi değildir.
1 Amper = 1000 mAh
Kullandığınız şarj aletlerinin üzerine iyi bakın. Genellikle 5v 1A çıkış gücü yazar. USB çıkışlarda 5V sabittir. Fakat amper değeri değişkendir.
1A çıkış gücüne sahip bir şarj aleti, 2000 mAh’lik bir bataryayı yaklaşık 2 saatte şarj eder.
Esasında bizim hızlı şarj diye bildiğimiz özellik, daha yüksek çıkış amperine sahip şarj cihazları. 5v 2A çıkışa sahip bir şarj cihazı, 2000 mAh’lik bataryayı 1 saatte şarj eder. Böylece 1A’lik şarj cihazına göre 2 kat daha hızlı şarj etmiş olursunuz.
Tabii daha yüksek hızlı şarj teknolojileri de mevcut. Genellikle özel bobinlerle akım daha da yükseltiliyor ve batarya şoklanarak daha hızlı şarj sağlanıyor.
Kayıplar unutulmamalı
10.000 mAh’lik bir powerbank yani harici batarya aldınız. Şarj edeceğiniz cihazın bataryası ise 2000 mAh. Düz mantıkla 10.000 mAh powerbank ile, 2000 mAh’lik bataryayı 5 defa şarj edeceğinizi düşünüyorsunuz fakat burada devreye kayıplar giriyor.
Günümüzde batarya teknolojisi sıcaktan hala oldukça etkileniyor. Powerbank’in beklediği bölge, kullanılan şarj iletim kablosu, kalitesiz kablolar özellikle daha fazla direnç göstereceğinden kayıbı artıracaktır. Zaman ile artacak kondüsyon düşüşleri ve çevresel faktörlerle, 10.000 mAh’lik powerbank, minimum 2000 mAh’lik bir cihazı 4 – 4.5 kere tam kapasiteyle şarj edebilecektir.