Frizbi nedir, nasıl oynanır

Frizbi yaz aylarında düzenlenen açık hava etkinliklerinin en keyifli promosyon ürünlerinden biridir. Özellikle şirket piknikleri, dernek piknikleri, festivaller, konserler gibi pek çok açık hava etkinliğinde insanlar keyifli vakit geçirebilecekleri etkinlikler beklerler. Frizbi ise bu keyifli aktivitelerin vazgeçilmezleri arasındadır.

Promosyon ürünleri insanlar için bir işlevsellik sağladığında çok daha iyi geri dönüşlere sebep olurlar. Ayrıca, insanlar keyif aldıkları anlarda yanlarında olan somut ve soyut nesnelerle psikolojik olarak bağlantı kurarlar. Yani işin özünde insanlar keyifli vakit geçirdikleri aktivitelerinde sizin markanızı yanlarında görürse sizin markanızla ister istemiz bir yakınlık hissedecektir. Eğer etkinlikleriniz çalışanlarınıza yönelik ise bu durum çalışanlarınızla, eğer müşterilere yönelikse de müşterilerinizle olan ilişkilerinizi kuvvetlendirecektir. Ayrıca promosyon frizbinin potansiyel müşterilerinizle de iyi başlangıç yapmanıza vesile olabileceğini söyleyelim.

FRİZBİ OYUN ÇEŞİTLERİ

Profesyonel düzeyde batılı ülkelerde yaygınca düzenlenen frizbi turnuvaları, belirli kurallar ve sınırları saptanmış sahalarda yapılır. Frizbi oyun çeşitleri arasında accuracy, disc golf, discathon, distance, double disc court, freestyle, special events, guts ve ultimate yer almaktadır. Freestyle (serbest stil), ultimate (en iyi), disc golf (frizbi golfü) ve guts (cesaret oyunu) en çok bilinen stiller arasındadır.

Serbest Stil (Freestyle): 160 gr. ağırlığındaki disk ile oynanır. En yaratıcı hareketlerin yapıldığı stildir. Serbest stil yarışmaları müzik eşliğinde bir oyuncuyla yapıldığı gibi takım hâlinde de yapılır. Tek kişilik oyunda, sporcu estetik hareketler ile jüriyi (izleyicileri) etkilemeye çalışır.

iki veya üç kişiden kurulan ve sıralı atışlardan oluşan takım oyunlarında kazanan takımı belirleyen faktörler; zorluk, manevra ve kıvraklıktır.

En İyi (Ultimate): Ultimate hızlı ve hareketli takım frizbisidir. 1980’li yıllardan bu yana diğer frizbi sporlarıyla birlikte turnuvaları düzenlenmektedir. izleyenlere heyecanlı dakikalar yaşatan ultimate diğer stillerden daha yüksek enerji ve hız ister. 175 gr. ağırlığındaki disk ile yapılan ultimate oyununda takımlar yedi oyuncudan oluşur. Basketbol, futbol ve rugby oyunlarından alınan çeşitli kurallar çerçevesinde düzenlenen ultimate, toplam 100 metrelik bir alanda yapılır.

Dikdörtgen şeklindeki oyun alanı 64 metre boyunda 37 metre enindedir. Her iki uçta ayrıca 18’er metrelik uzunlukta puan alanları bulunur. Diski oyuncudan oyuncuya aktararak rakibin puan bölgesine taşımayı amaçlayan oyun 24’er dakikalık iki devre hâlinde oynanır. Diski hatasız yakalayan oyuncunun takımı, diski kazanmış olur. Disk yürüyerek, koşarak ya da adım atarak taşınamaz, mutlaka havadan paslaşarak aktarılmalıdır. Oyuncu diski yakalarken alan dışına çıkarsa ya da elinden düşürürse veya kimseye değmeden yere düşerse diski oynama sırası rakip takıma geçer. Puan kazanmak için diski oyuncudan oyuncuya havadan paslaşarak geçiren takım, rakibin puan bölgesine ulaşmalıdır.

Frizbi Golfü (Frisbee Disc Golf): Frizbi golfü, golf topu yerine frizbi diski ile oynanır. Ağaçlar arasından, çalılıklardan ve suların üzerinden atış yapılarak başlangıç noktasından bitiş direğine ulaşılmaya çalışılır. Bitiş direği bir ağaç ya da benzeri doğal bir hedef olabilir. Yarışmalarda, tepesine zincirle bir metal sepet asılı 1,5 m yükseklikte bir dirsek olması gerekmektedir. Sopa ile frizbi fırlatılırken yarışmacı gerilebilir. Ancak disk elden çıkarken bir ayağın, diski daha önceki atışta düşmüş olduğu noktaya basması şarttır. Yarışma alanı dışına çıkan, iki m’den daha yüksek bir yere takılan ya da konan disk, penaltı atışı ile yeniden oyun alanına sokulabilir. Değerlendirmede diskin her atılışına ve her ceza atışına 1 puan verilir.

Cesaret (Guts): Bu stil diğer frizbi çeşitleri içerisinde en zor ve zahmetlisidir. İki oyuncu birbirinden 14 metre uzaklıkta durur. Diski elinde bulunduran oyuncu tüm gücüyle frizbiyi rakibine fırlatır, bu tür sert atışlara yıkıcı vuruş denir. Rakibinin frizbiyi yakalayamaması durumunda oyuncu puan kazanır. Aksi durumda rakip oyuncunun fırlatacağı frizbiyi iki eli ile tutmak zorunda kalır.