USB bellekler

USB Bellekler

Belgelerin ve çeşitli dosyaların bilgisayarlar arasında aktarılması için günümüzde en çok kullanılan araçlar USB belleklerdir. Bu araçlar kolay kullanımları ve yüksek taşınabilirlik özellikleri ile veri aktarımını oldukça kolay hale getirirler. Hatta birçok kişi bu cihazlarını çantalarında ya da anahtarlıklarında bulundurarak aniden çıkabilecek veri depolama ve aktarma ihtiyaçlarına karşı hazırlıklı olurlar.

USB Bellek

USB bellekler verilerin depolanmasında ve aktarımında oldukça etkili çözümlerdir. Oldukça küçük ve hafif yapılarından dolayı bu ürünler rahatsızlık yaratmadan kolaylıkla taşınabilirler. Yüksek kapasitelere kadar ulaşan depolama alanları, yüksek veri aktarım hızları ve dayanıklılıkları sayesinde yaygın bir kullanıcı kitlesine sahiptirler.

USB bellek tercihi yapılırken öncelikle ihtiyaç duyulan depolama kapasitesi göz önünde bulundurulmalıdır. Cihazın sadece küçük boyutlu dosyaların depolanmasında ve aktarımında kullanılması düşünülüyorsa bu durumda 8 GB ila 16 GB aralığındaki ürünler tercih edilebilir. Ancak tercih edilecek ürün yüksek boyutlu veri dosyalarının, program yedeklerinin, yüksek çözünürlüklü video veya ses dosyalarının aktarımı için kullanılacaksa bu durumda ürün en az 32 GB kapasitesinde olmalıdır. USB bellek seçiminde dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da cihazın bağlantı tipidir. USB 2.0 uyumlu modeller standart bir bağlantı hızı sunarken, USB 3.0 bağlantısı ile çok daha yüksek hızlarda veri aktarımı yapılabilir. USB 3.0 uyumlu cihazlar tercih edilerek, özellikle yüksek boyuttaki dosyaların aktarılmasında bekleme süresi oldukça kısaltılabilir. Eğer tercih edilecek cihaz akıllı telefonla birlikte de kullanılacaksa bu durumda OTG özelliği olan, çift giriş seçenekli ürünler tercih edilmelidir.

USB Bellek Fiyatları

USB bellek fiyatları depolama kapasitesi, bağlantı tipi, malzeme kalitesi, farklı giriş seçeneği ve tasarım özellikleri gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir.

USB bellekler çok çeşitli depolama kapasitelerine sahiptir. Tercih edilecek ürünün depolama kapasitesinin artması, fiyat etiketini de yükseltir. Giriş seviyesi olarak kabul edilebilecek olan 8 GB ve 16 GB kapasitelerindeki ürünler hem birçok ihtiyacı karşılar hem de bu ürünler her bütçeye uygundur. Depolama kapasitesinin yanında bu ürünlerin fiyatları bağlantı tipine göre de değişir. USB 2.0 bağlantısı standart aktarım hızına sahipken, USB 3.0 bağlantılı ürünler ise 10 kata kadar daha hızlı aktarım yapabilir. Bu bağlantıların yanında verileri kablosuz teknolojilerle aktaran modeller de bulunur. Veri aktarımının daha hızlı ya da kablosuz yapılabildiği ürünlerin fiyatları ise diğer ürünlere göre daha yüksektir.

USB bellek fiyatları ayrıca malzeme kalitesinden ve tasarım özelliklerinden de etkilenir. Depolama bakımından aynı işleve sahip olsalar da daha dayanıklı olan metal gövdeli ürünler ile daha şık görünüme sahip özel tasarımlı ürünler standart modellere göre daha yüksek fiyatlıdır.

USB Bellek Nedir?

USB bellekler, veri aktarımında kullanılan oldukça küçük cihazlardır. Bu cihazların boyutları ortalama olarak 4-5 cm kadar olup 1 cm’nin altında olan bazı modellerde mevcuttur. Bu cihazlar içlerinde NAND teknolojisi ile veri depolayan elektronik bir yonga bulundururlar. Bu yongalar sabit olup hareketli parça içermezler ve bilgisayar tarafından elektrik sinyalleri şeklinde gönderilen veriyi işleyerek depolarlar. USB bellek modellerinin kapasiteleri genel olarak 2 GB’tan başlayarak 2 TB’a kadar yükselebilir.

USB bellek modelleri çok küçük bir enerji ile çalışırlar ve bu enerjiyi bilgisayara bağlandıkları USB girişinden sağlarlar. Eski tip cihazlar USB 1.1 girişi ile çalışırken günümüzde bu cihazlarda en çok kullanılan bağlantı tipi USB 2.0’dır. Ancak çok daha yüksek veri aktarım hızına sahip olan USB 3.0 teknolojisinin çok hızlı şekilde yaygınlaşması sonucunda yakın gelecekte tüm USB bellekler modellerinin bu bağlantıya sahip olması muhtemeldir.

USB bellek modelleri tak-çalıştır özelliklerinden dolayı bilgisayarlarda sürücü yüklemesi gerektirmeden kolaylıkla kullanılabilirler. Bunun yanında darbelere karşı dayanıklı olmaları, kolaylıkla taşınabilmeleri ve veri aktarımlarının hızlı olması bu cihazların çok fazla tercih edilmesinde etkilidir.

USB Bellek Nasıl Kullanılır?

 

Bilgisayarın USB portuna takılarak belleği okuması için kısa bir süre beklenir. Sonrasında tıpkı bilgisayardaki bir disk bölmesi ya da klasör gibi dosyalar sürükle-bırak yöntemiyle ya da kopyala-yapıştır yöntemiyle USB Belleğe aktarılır. USB bellekten bilgisayara aktarım da aynı şekilde kopyala-yapıştır ya da sürükle-bırak yöntemiyle yapılır.

 

USB Bellek Nerelerde Kullanılır?

Yakın bir geçmişe kadar yalnızca bilgisayarlarda kullanılan USB bellekler, şimdilerde televizyonlara, müzik çalarlara ve playstatitonlara da takılarak, film, oyun ve müzik arşivinizden her ortamda yararlanabilmenizi sağlıyor. Lightning, Micro USB bağlantı tipine sahip flash bellekler ile akıllı telefon ve tabletlerde de kullanılabilir.